Pages

Ads 468x60px

Terima kasih di atas sokongan (*^_^*)

Klik-klik Nuffnang Ads

Monday, August 6, 2012

Alamak! Cerita pasar ramadhan lagi!

Salam Nuzul Quran


Korang keje ke cuti?
Myself cuti tapi my hubby kena kerja


Alamak! Nak cerita pasar ramadhan lagi ke....? Yelah kan, saya ni jarang masak, kalau tak membeli di pasar ramadhan, kat mana lagi lah nak dapat lauk-pauk untuk berbuka dan bersahur.

Hari khamis yang lepas, saya beli mihun goreng. Sayang nya, mihun goreng tu dah tak berapa 'wangi' masa berbuka tu. Saya pun bagitau anak2 saya, lain kali kena beli yang baru goreng tu, InsyaAllah tak cepat basi. Yang baru goreng tu, maksud nyer gerai yang ada kuali leper yang besar-besar tu...  kat mana2 psr mlm mesti ada. Dulu masa student, selalu jugak saya beli hasil gorengan kuali leper ni tapi bila dah berkeluarga ni, rasa tak teringin pulak sebab biasanya gorengan tu macam tak cukup bahan; yang meriah nyer cuma sayur, ayam dan daging entah ada entah tidak.



Lokasi: Psr Ramadhan Seksyen 17 Shah Alam



Apa yang special nyer di gerai 'Family Food' nih? Sebenarnya gerai ni biasa2 ajer. Saya perasan gerai ni selalu lambat buka. Kdg2, bila saya sampai dalam pukul 5 ptg tu, adik2 ni baru nak letak kuali leper tu. Agak nyer dia org ni bekerja kot. Balik dari kerja, baru lah nak buka gerai. Tu yang jadi lambat *elok ler kita bersangka baik kan. Muda belia jer kan adik2 nih. Bagus lah, muda2 dah minat meniaga. 


Hari jumaat lepas saya ke psr ramadhan agak lewat, lebih kurang jam 5.30 ptg. Bila saya sampai kat gerai ni, saya tengok ada 4 kuali leper. Kuali yg pertama, mihun goreng. Kuali yg ke-2, adik tu baru nak menumis utk mee goreng. Kuali yg ke-3 dah tinggal saki-baki! Kuali yg ke-4 pulak, masih penuh, menu nyer sama dgn kuali yg ke-3. Wah!!! Menu apa yang best sgt tu, sampai kan dah tinggal saki-baki. Padahal gerai baru buka, masih ada pun kuali yang baru tengah menumis. Menunya adalah...




Jeng jeng jeng






Megi goreng!!!



Rupa-rupa nyer bulan puasa ni ramai yang kempunan megi goreng ye. Adik yang tukang bungkus tu, satu demi satu dia membungkus megi goreng. Jangan tak percaya, at any time, mesti ada 3 orang yang beratur nak beli megi goreng. Saya pun kena beratur jugak tau! Sarah, my daughter mmg tergedik-gedik nak beli megi goreng tu.

Komen selepas iftar: saya rasa biasa jer megi goreng tu, cuma bila makan, rasa macam bibir pedih sebab cili nyer tu terasa di bibir. TAPI ANAK2 SAYA KATA MEGI GORENG NI SEDAP!!!



patut lah sampai orang beratur ye
rasa nyer mmg sesuai dgn tekak budak2
mak budak tak minat dah

22 comments:

  1. hehe..
    tak boleh jadi..
    ini yang malas bila baca entry pasal makanan tau
    tengah puasa nih baca apa org makan mula la kita nih pun teringin nak...
    hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori lah dayah, nak buat guane, nak cie kena gak letak gambo

      Delete
  2. Replies
    1. dah dpt ke belum? semlm sy pegi dah abis da...

      Delete
  3. Alahai CikNi buat kakak teringin pulak. Kakak pun suka beli yg kuali-kuala besar sebab mereka goreng di situ dan panas-panas kan...

    ReplyDelete
  4. kakzakie, bab panas2 tu mmg betul tp kdg2 dia org masak cincai-bocai.. tp ada gak yg sodap

    ReplyDelete
  5. EH KAK, lieyapun geram2 tgk kalo ade kedai yg goren2 mee nie....rambang mate tgk..semua benda nak beli rasenye hahahaahahah.....tapi tu laa bulan2 pose takleh dilayan sgt napsu kak sbb lepas jek minum air 2 gelas dah kenyang dah perut heheeheheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk org yg duduk dpn param mmg dah x heran dah, jemu pulak hari2 tengok benda yg sama

      Delete
  6. lamanya tak mkn mee goreng...sedap jugak ni kalau berbuka..lg2 kalau pedas fuhhh mau terangkat ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. JS, ni bukan mee goreng tapi MEGI goreng. Mmg terangkat pun!

      Delete
  7. aqilah pun cari meggie gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x paham lar nape bdk2 suke megi goreng ek...

      Delete
  8. masa student menu gini mmg kita bedal...sebab murah. leh la jimat kan.

    tak pernah lg jumpa org jual maggi grg. lau jumpa, mahu anak2 mak borong jugak :)) menu bdk, lagi tak cukup bhn (sayur) lagi la depa suka ... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul bdk2 mmg anti sayur, heran lah

      Delete
  9. salam.. sihat kak?
    sedapnya.. nikmat dubulan puasa.. semuanya nampak sedapp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. saya sihat2 aje, syukur alhamdulillah.

      Delete
  10. nampak sedap jerrr megi goreng tuh. saya malas nak bawa anak g param, banyak sgt permintaannya nnt, semua nak

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun, kalau air tu, semua kaler pun dia nak tp sy mmg x bg chan, air minum yg buat kat rumah ye, alasan: air param x masak

      Delete
  11. oitt..ada org jual megi goreng kat bazar ye...
    lya byk memasak thn ni..kalo k bazar beli kuih j

    ReplyDelete