Pages

Ads 468x60px

Terima kasih di atas sokongan (*^_^*)

Klik-klik Nuffnang Ads

Tuesday, October 30, 2012

Kao Mo Ji: Japanese Emoticon


Penggunaan Japanese Emoticon ni sebenarnya dah lama dan saya sekadar nak share di sini. Japanese emoticon ni basically emoticon yang dipopularkan oleh orang jepun. Emoticon jenis ini me-manipulasi-kan bentuk mata dan mulut untuk menyampaikan maksud emoticon tersebut. 

Kaomoji membawa maksud: Kao =wajah dan moji=huruf, jadi kaomoji adalah kombinasi wajah dan huruf! Contohnya kalau mata digambarkan dengan huruf x seperti (x_x) maknanya STRESS. Kalau nak tunjuk mata terbeliak tu gunalah huruf O seperti (o_o) maknanya TERKEJUT, kalau macam ni (O_O) maknanya TERKEJUT BERUK... hahahah... boleh percaya ke saya dok merepek bukan2 ni...  

Contoh japanese emoticon yang saya tulis tu tak ada lah pulak dalam senarai emoticon di bawah ni. Yang ini memang saya cilok dari web. Dah letak link tu kira ok lah kot, bukan cetak rompak namanya tapi cetak jer.... ho ho ho...






(^_^)
The basic smiley face (egao). Note that it is made with a straight line for the mouth because there are no keyboard characters that curve up.

(;_;)
A crying face (naki). The semicolons represent eyes with teardrops coming out of them.

(^_^;)
Nervousness (hiyaase). The semicolon represents beads of sweat.

(*^_^*)
Blushing and happy (niko!). The asterisks represent blush marks.

(^_^;>)
Embarrassment (hazukashii). This one is a little difficult to understand, but the "greater than" sign represents your bent arm as you scratch your head, something that Japanese people often do when they are self-conscious.

(^_^)b
Thumbs up.

m(__)m
I'm sorry/Thank you (gomen nasai/arigatou). This symbol depicts a person doing a seated bow. The "m's" are hands and the brackets and underscores are the top of the head rather than a face.

(-_-)zzz

I'm tired (nemui).

(*_*)
Surprise or shock (maitta).

(>_<)

Pain/failure (itami or shippai). The "greater than/less than" signs represent your eyes shut tight as you grimace in agony.

(^_^)V

Peace/Good news (niko).

(^0^)

Happiness (ureshii).

(^_^)/~

Bye Bye (bai bai). The slash and tilde represent your arm waving a handkerchief.

(^_-)

Wink (uinku).

(^3^)

Kiss (chu)

p(^^)q
Good luck/Go for it (gambatte). The "p" and "q" represent your clenched fists held in front of you.



Japanese emoticon ni pun ada pelbagai versi. So, kalau kalian ada emoticon yang menarik nak share kat sini, sangat lah dialukan >>> jawablah komen saya dengan emoticon jugak, boleh? (・_・?)

34 comments:

  1. kena bookmark entry nih.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. Thank u!!!

    Sha tak pandai guna ni KakNi..jeles tgk org buat benda ni bila kita buat rasa diri sangat2 la lembab macam hujan kat luar tu.

    ReplyDelete
  3. kdg2 main tekan jerr emoticon ni kak...hehe

    ReplyDelete
  4. assalam kakni tak pandai acik nak jawab guna tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam acik erna.... (^_^)V

      Delete
  5. Yg ni ^_^ slalu guna.

    Saya suka guna ^_~
    Maksudnya kenyit mata. tapi boleh buat kalo guna hp je. kat keyboard netbook takde.

    ReplyDelete
  6. wah...bagus prkongsian kakni ni..byk yg sy blh guna nti..slama ni duk guna :) atau ;( je,eheheh!!!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. ♪(v^_^)v
      awwwww yeah!

      Delete
  8. lya x reti sgt gna smbol2 ni.. just y basic2 je reti...
    heheh.. byk gak smbol2 dia rupanya..(^o^)

    ReplyDelete
  9. tak ingat mknanya pula. bab2 ni yg muda remaja mmg hafal

    ReplyDelete
  10. haaa..nak ingat satu pasal..memori dah kurqang sikit..;D

    ReplyDelete