Pages

Ads 468x60px

Terima kasih di atas sokongan (*^_^*)

Klik-klik Nuffnang Ads

Friday, November 15, 2013

Lagi pasal photo editing dengan microsoft power point

Photo editing using microsoft power point Baru-baru ni aku ada tulis pasal meletakkan watermark dalam gambar atau 'decorate' gambar menggunakan microsoft power point sahaja (ceritanya di sini).

Dalam entry ini saya ingin menyambung lagi cara-cara nak dekorasi gambar anda dengan feature dalam power point seperti WordArt dan picture styles.

Dengan menggunakan wordArt, meletakkan watermark atau apa jua tulisan di atas gambar adalah semudah kita menggunakan powerpoint. Pelbagai warna dan font tulisan boleh digunakan dengan mudah sekali.



Seterusnya kita boleh menggunakan Picture Tools iaitu Picture Styles untuk mencantikkan lagi gambar kita.






Silalah decorate sesuka hati ya.........



Mudah saja kan? Nak tahu lebih lanjut, klik sini.


Lagi contoh, hasil keras tangan saya.






Nota: Ada pelbagai lagi photo editing software di pasaran, terpulang lah kepada rakan blogger sekalian untuk menggunakan perisian yang mana satu. Saya juga biasa menggunakan Photoshop Adobe untuk mengedit gambar dan Flash untuk manipulasi gambar. Tujuan entry saya ini hanyalah untuk menceritakan bagaimana nak guna powerpoint untuk photo editing. Harap tiada yang salah faham kerana saya tidak mengatakan powerpoint adalah perisian yang terbaik. Saya cuma berkongsi cara saya buat photo editing. Peace no war.



(^_^)V Terima kasih sudi menjengok blog saya

9 comments:

  1. Sebenarnya pada kakak terpulang masing-masing. Kakak guna dua-dua...

    ReplyDelete
  2. lieya gune photoscape kak...dah biase dari dulu gune yg tu....mase ade fotopages lieya guna powerpoint.....

    ReplyDelete
  3. Ha'ah lah..betul jugak..JM tak pernah pulak try guna power point ni...lepas baca sini terus nak try..terima kasih kak Ni

    ReplyDelete
  4. Salam, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
  5. Biasa guna powerpoint utk buat slide presentation jer.. tak pnh gna lg utk edit2 pic ni.. oo.. kalo g2,nanti leh cuba gak..

    ReplyDelete
  6. Kakni jam tu ori kak , tq , blh klik link tu utk maklumat lanjut ;)

    ReplyDelete
  7. ohh...sy ni tak pandai sgt bab2 edit gambar ni kak... bagus info ni..nnati boleh cuba...:)

    ReplyDelete