Pages

Ads 468x60px

Terima kasih di atas sokongan (*^_^*)

Klik-klik Nuffnang Ads

Monday, April 14, 2008

School Trip & Training

Have been busy lately. Trying my best to prepare the presentation material for ICC -innovative and creative circle-

I am preparing for the company and also for my personal use. If I ever have the opportunity for side-income, this would be it.. giving training & consultancy on ICC. Before this, I usually conducted clinics (tutorial), so I don't have any experience as a trainer yet. I just have to do it, I just know it. After 8 years involved in ICC, I should be confident and knowledgeable by now, and... just to add spice to it, last week, my name was nominated as resource person for training in 7QC Tools, ICC, Health, Safety & Environment. If there is any request for training for those field, the HR people will definitely come looking at me... AND I WILL GET RM50 ALLOWANCE FOR THAT!

So, any tips on giving training?

~

Hari Sabtu lepas Abang ikut rombongan sekolah ke Melaka Bandaraya Bersejarah.

Semua sekali ada 3 bas, untuk pelajar tahun 4 & 5. Sebelah pagi tu masa aku hantar Abang ke sekolah pagi tu ramai betul ibu bapa yang hantar anak-anak kat sekolah tu. Sebelah malam masa dia orang balik dari rombongan lagi lah ramai ibu bapa yang menunggu, macam nak sambut orang balik dari haji lah pulak! Ramai betul! Kebetulan pula bas tiba lewat 1 jam dari jadual, dekat luar sekolah tu dah berderet-deret dah kereta menunggu. Kira kira ok jugaklah sebab aku dan roomate tunggu sekejap aje, tak sampai pun 15 minit tapi itu pun kita orang dah ngantuk sangat-sangat dah, maklumlah masa tu dah jam 11.30 malam....

Abang ada mintak nak bawak camera pergi rombongan tapi ayah dia tak izinkan. Ayah dia kata bagi bawak handphone aje. Aku pulak terfikir nak bagi dia bawak handphone aku (handphone murah aje) yang baru sebulan beli dan ada camera. Kalau nak bagi dia bawak handphone spare kita orang tu, takutlah pulak bateri tiba2 off ke, buat hal ke apa ke... tapi ayah dia tak bagi jugak.

Kebetulan pulak bila dah pergi ke melaka tu, memang betul handphone tu buat hal. Tiba2 je tak boleh dengar suara. Masa Abang called aku tu, aku boleh dengar suara dia dok cakap "hello" berulang-ulang kali tapi bila aku dok jerit "hello" dia tak dengar pulak.

Untuk seketika aku rasa naik hangin satu badan dengan ayah dia... korang rasa patut ke tak patut aku naik hangin?

10 comments:

  1. kalau neeza, naik angin jugak. tak nak dengar cakap orang.. kan anak jadi mangsa... hehee.. neeza tumpang geram je.. hehee..

    ReplyDelete
  2. kesian abang :( sure frust sebab tak dpt bergambar.... apa bleh buat tadak rezeki

    ReplyDelete
  3. no komen tp kesianlah kat abg x de gambar kat sana...:(

    ReplyDelete
  4. k.ahni, hangin pun hangin gak. tapi, bawak bersabar ek. tu, pengajaran kat ayah dia le tu. termasuk kita2 ni jugak le.len kali jgn le kedekut sgt. kesian kat anak2, bila tiba saat yg memerlukan gitu.

    ReplyDelete
  5. To be a trainer.. just assume that we are better than the trainee.. in away of giving a pyschological effect to our brain, to boost up confidence. And eye contact is important too (my secret...look at their temple not their eyes) I did those when I was a lecturer for 4 years.

    ReplyDelete
  6. wah! back to blogging. tak bagitau kita pun?

    ReplyDelete
  7. Neeza
    Meleleh air mata saya tau, rasa sedih masa tu... geram pun ada...


    Alinlai
    Memang kesian, kawan2 dia pun tak bawa kamera... semua pun takut hilang agaknya....




    Mama Ranggie
    Tu la memang kesian....




    Umeboshi
    Betul - memang terkena dalam kes ni.



    13May
    Aku pun heheheheh balik la kat hang...



    Angah
    Itu tips yang sangat bagus, saya akan cuba. Thanks!

    ReplyDelete